Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελένη Ράντου ''Δεν μπορείς να σώσεις τους ανθρώπους ,μπορείς μόνο να τους αγαπάς''


H κωμωδία έχει πολλά πρόσωπα,κάποιες φορές μελανχολικά,έχει επίσης  ζωηρά χαρακτηριστικά,δυο εκφραστικά μεγάλα μάτια,ένα χαμόγελο που είναι μεταδοτικό και  παρασέρνει τους ανθρωπους που το βλέπουν σε  θετική διαθεση .Το εμπνευσμένο πρόσωπο της  Ελένη Ράντου είναι αποτυπωμένο στις καρδιές των Ελλήνων ψυχαγωγώντας τους για πάνω απο 20 χρόνια.Γυναίκα φαινόμενο για την μοναδική της καλλιτεχνική πορεία ,ταλαντούχα σε υποκριτική ,σε οργάνωση και σκηνοθεσία θεατρικών παραστάσεων,σε συγγραφή θεατρικών και τηλεοπτικών κειμένων,μια προσωπικότητα που μας εμπνέει με τόσους πολλούς τρόπους. Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας της ;Η ίδια.Το πείσμα και η εργατικότητα οταν υπαρχει το θεικό χαρισμα διευρινονται,τιποτε δεν γεννιεται απο το τιποτα.
Απόφοιτος της γαλλικής φιλολογίας και της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, θιασάρχης από  το 1993, με μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες(Εργαζόμενη γυναίκα,Κωνσταντίνου και Ελένης,Σαββατογεννημένες,Αχ Ελένη κτλ) σαν πρωταγωνίστρια αλλα και σαν σεναριογράφος.Το  2009 προβλήθηκε η πρώτη ταινία της ''Πεθαίνω για Σένα''.
Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στη θεατρική της καριέρα ως θιασάρχης του Θεάτρου Διάνα.Φέτος,με το έργο'' Κατάδικός μου ''με συμπρωταγωνιστές τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και Ορφέα Αυγουστίδη συνυπογράφει το έργο με τη Σάρα Γανωτή και τον Νίκο Σταυρακούδη.

''ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΜΟΥ''ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ...ΓΙΑΤΙ?ΠΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΓΡΑΨΑΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΡΑ ΓΑΝΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥΔΗ?
Η μεγαλύτερη αφορμή για τη συγγραφή αυτού του έργου ήταν οι απροσδόκητες αλλαγές που έγιναν στη ζωή όλων μας τα τελευταία χρόνια. Αλλαγές βίαιες, και τόσο ακατάληπτες καμιά φορά που έκαναν κι εμένα και τους συνεργάτες μου να αναρωτηθούμε πως είναι να βαδίζεις σε μια κινούμενη άμμο, πως είναι να προσπαθείς να ισορροπήσεις όταν όλα αναποδογυρίζουν…..

ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΕ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ?
Μ αρέσει οι ρόλοι που ερμηνεύω να διαχειρίζονται με κωμικό τρόπο υπαρξιακά ερωτήματα.  Αλλοτε τον εγλωβισμό, άλλοτε τη μοναξιά , άλλοτε την σύνχρονη παράνοια, αλλοτε την αδυναμία ένταξης. Ισως  ο ρόλος μου στον ΚΑΤΑΔΙΚΟ ΜΟΥ  να είναι ο πιο βαθύς και ο πιο ολοκληρωμένος σε αυτό το επίπεδο. Γιατί η συνθήκη που διαπραγματεύεται είναι η απώλεια ταυτότητας. Κι εκεί χωρούν πολύ πιο ουσιώδεις αναρωτήσεις.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ?
Αυτό που όταν θα το συναντήσω θα ξέρω ότι μόνο μ αυτό θα νοιώσω πλήρης.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΙΑΣΑΡΧΗΣ?
Καλή κρίση, σχέση μανίας με το θέατρο και μεγάλη ανάγκη να έχεις τον έλεγχο. Αν έχεις και ανοιχτό μυαλό τόσο το καλύτερο για σένα. 

ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1 ΕΩς ΤΟ 10 ΠΟΣΟ ΣΤΡΕΣΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ?
Στο 15. Λένε πως η αδρεναλίνη που εκρύγνεις όταν είσαι στη σκηνή ισούται με αυτή που εκρύγνεις σ ένα τροχαίο ατύχημα.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΤΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ?ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΟΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ?
Να μην πανικοβληθεί ότι συμβαίνει μόνο σ αυτόν. Όταν ανακάλυψα ότι συμβαίνει στους περισσότερους άρχισα να βρίσκω το χιούμορ μου. Γιατί με χιούμορ μόνο θεραπεύεται.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ  ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ?
Το πιο δύσκολο είναι η ανασφάλεια του. Μπορεί να σε τσακίσει
 Και το καλύτερο του πάλι η ανασφάλεια. Γιατί αν δε σε τσακίσει και λειτουργήσει δημιουργικά μπορεί να γίνει θεραπεία ψυχής.

ΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΘΑ ΔΙΝΑΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ?
Να μην πηγαίνει με το κοπάδι και να μην μιμείται αυτά που κάνουν οι άλλοι. Ο καθένας πρέπει να βρίσκει το δικό του –κατάδικό του δρόμο, το δικό του -κατάδικό του τρόπο
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ?
Απλά αγαπάει παθιασμένα αυτή τη δουλειά, περισσότερο απ όσο αγαπάει τον εαυτό του.
ΜΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΑΣ ΤΑΙΝΙΑ.ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΤΕ?
Φέτος συγκινήθηκα πολύ βαθιά με την ταινία του Χαινεκε ΑΜΟΥΡ. Μ αρέσουν οι ταινίες που θίγουν κοινωνικές συμπεριφορές και κάνουν ανατομία της ανθρώπινης ψυχής.

ΕΝΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΤΕ .
Δεν είναι εύκολο στη Ελλάδα να κάνεις τέτοια όνειρα. Λατρεύω τον Φον Τρίερ, τον Χάινεκε, αλλά και τον Κουεντίν Ταραντίνο.

ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ?ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΩΣ  ΤΩΡΑ?
Όχι. Το δικό μας το χωριό είναι πολύ μικρό και η γλώσσα μας δεν μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε με τη δουλειά μας έξω απ τα σύνορά μας.

ΤΙ ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ?
Πείσμα, πίστη, διαθεσιμότητα.

ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ-ΧΟΜΠΥ- ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ?(ΠΧ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ,ΣΥΛΛΟΓΕΣ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ?) 
Την Ψυχολογία που λατρεύω την μελετώ για την ίδια την δουλειά μου. Μ αρέσει να παρατηρώ ανθρώπους, να χαζεύω τις λεπτομέρειες της συμπεριφοράς τους. Οι άνθρωποι είναι το χόμπυ μου. Κι η επικοινωνία μαζί τους.

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΑΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ?
Όχι. Μόνο σωτήριο στάθηκε.
ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΑΣ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟΣ?
Όχι . Αλλά νομίζω και να υπήρξε δεν θα το χα προσέξει.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΑΣ ΡΟΛΟΣ?
Αυτό που κάνω τη στιγμή της ερώτησης. Η Καιτη στον Καταδικο μου
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ  ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ?
Όταν ησυχάζει η πόλη, όταν όλοι κοιμούνται και εγώ ονειρεύομαι ξύπνια μέχρι τα ξημερώματα,

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΑΣ ΛΕΞΗ?
Ευχαριστώ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΑΣ ΛΕΞΗ?
Τιποτα.

ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ.
Απροσάρμοστη, υπεύθυνη, εμμονική. 

ΣΕ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΠΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΑΤΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ  ?
Να ζει κανείς η να μη ζει; Αυτή είναι η ερώτηση.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ  -ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ.
Δεν μπορείς να σώσεις τους ανθρώπους.
Μπορείς μόνο να τους αγαπάς!

ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ.
Βαστάτε γερά! Κι εμείς αυτό παλεύουμε!

Μαριάντζελα Γκίντη
Hellas news Toronto-New York 2013





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Νίκου Ζωιδάκη στην Μαριάντζελα Γκίντη

Ο μεγάλος Νίκος Ζωιδάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1969  με καταγωγή από τις Βουβές Κισσάμου και ασχολήται επαγγελματικα με την λυρα από το 1981.Ο ταλαντουχος κρητικός  της αυτοσχέδιας μαντινάδας , μοναδικός δεξιοτεχνης της λύρας, ο ανθρωπος που ταξιδευει με την φωνή και την διάθεσή του οσους τον παρακολουθούν ,εχοντας ήδη τετραπλό πλατινιένιο δίσκο εξασφάλισε  την  ευρεία αποδοχή και την αγκαλιά από τους Ελληνες. Ενας καλλιτέχνης που έχει το χάρισμα να σου μεταφέρει με την φωνή και την λύρα του την παράδοση παντρέυοντάς την με τον συνχρονο παλμό της εποχής .Οι στίχοι του σαν χρωματιστοι πολύτιμοι  λίθοι που φοράμε όλοι οι Ελληνες για να γιορτάσουμε ,να θυμηθούμε ,να νοσταλγήσουμε μαζί του .... Μ.Γ.-Τι σας οδήγησε να δημιουργήσετε την πρώτη σας μαντινάδα?Ποιά ήταν αυτή και ποιο το πρώτο σας κοινό? Ν.Ζ.-Η πρωτη μαντιναδα που εβγαλα ηταν : "δεν εχει νομους η καρδια για να την εδικασεις μη μου μιλας για λογικη τα λογια σου θα χασεις".την εβγαλα και την ειπα στο πατερα

Βιογραφικό Μαρία Αγγελική Γκίντη

Η Μαρία Αγγελική Γκίντη γεννήθηκε στην Αθήνα.Σπούδασε υποκριτική τρία χρόνια στον Πειραικο Συνδεσμο και απεκτησε πτυχίο μετα απο τελικές εξετάσεις του υπουργείου Πολιτισμού το 2004. Αμεσως μετα συνεχισε τις σπουδές της στο New York College στην σκηνοθεσία και το σενάριο.Την περίοδο αυτή ξεκίνησε η δουλειά της σαν υπεύθυνη επικοινωνίας στο γραφείο θεατρικών παραγωγών Τ exnis και η πρακτική της στον ΑΝΤ και το 2006 δουλεύει σαν βοηθός σκηνοθέτη σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές-Ερωτας-δεληγιαννειο παρθεναγωγείο κτλ.Συνεργάζεται και με την On Productions ,PLD για τις σειρές ΄΄αν μ αγαπάς΄΄,΄΄ζωή ξανά'',και ΄΄όλα στον αέρα''. E νδιαμεσα ανεβάζει σε δική της σκηνοθεσία το΄΄Ακραία κωμικά φαινόμενα''και την ''Απώλεια''στο Θέατρο Δωρας Στράτου. Επίσης σκηνοθετεί τρείς ταινίες μικρου μήκους σε συνεργασία με τον Μενιο Δριτσα και την ΕΡΤ -και συμμετεχει σε φεστιβαλ δράμας -Θεσ/κης και το Athens Video Art Festival. Παρουσιάζει την πρώτη της πρ

Το αυθεντικό -από την Στέλλα Πετκάρη

Ξέρεις τι είν’ τ΄ αυθεντικό; Αυτό που δε λερώνεται… κι είναι σα σφαίρα γυάλινη, καθάρια, διαυγής; Όσο κι να το λαχταράς, όσο κι αν το μιμείσαι, αν δε κατέχεις τ΄ άθλημα… σεβάσου το… και φύγε! Ξέρει να υπερασπίζεται τ΄ αληθινό κι ατόφιο και στάση έχει στη ζωή…. τη γνήσια ματιά. Κι αν το θωρείς προσβάσιμο και θες να τ΄ αποκτήσεις σκέψου και ζύγιασε καλά … τις αντοχές που έχεις. Γιατί ειν’ αυτό που θα σου πει … να δεις μες την ψυχή σου! Να σε φιλτράρει προσπαθεί και να σε προσμετρήσει… Κι αν το αντέξεις όλ΄ αυτό και νοιώσεις και το φως του, τότε να ξέρεις μάτια μου, πως θα ζητά… το όλον! Και δε θα συμβιβάζεται στο λίγο και στο ίσως αλλά μονάχα στο… πολύ στο… πάντα και … «μαζί»! Στέλλα Πετκάρη φωτο Μαριάντζελα Γκίντη Μπέλεση